VHS 1984 - 1994 - 2014

2014.02.28. 17:00

Kezdetben volt a mozi. Aztán lett a kertmozi, az autósmozi és az utazó mozi, a hordozható filmvetítővel. Utóbbi már képes volt arra, hogy megadja a házi filmszínház élményét, de az otthoni mozgóképes szórakozás aranykora - itt a magunk által vetített alkalmakra gondolok, nem a tévés kínálatra - Magyarországon a nyolcvanas évek első felében kezdődött, amikor megjelent a piacon a videomagnó. Eleinte nyugatról lehetett csak beszerezni (sokszor inkább becsempészni) az áhított lejátszót, a magyar műszaki boltok ekkor még nem ismerték fel a lehetőséget és nem forgalmaztak ilyen készüléket. Aztán az első, külföldről behozott, használt példányok szép lassan megjelentek a bizományi áruházak polcain és egyre többen engedhették meg maguknak, hogy videomagnót vegyenek. A piaci igényeket pedig ki kellett elégíteni - ennek nyomán nyílt meg Pécsett az 1984-es esztendő második felében az első pécsi Videotéka. Harminc év történelem.

videotéka.jpg

Ebben az időben Pécsett a Bem utcában - a mostani Irgalmasok utcájában - működött a BÁV Bizományi Áruháza, ahol az első videomagnók megjelentek a kínálatban. Emlékeznek még? Azokban az években, amikor esténként az Orion 70-es tévékészülék fekete-fehér képernyőjét bámultuk, ácsingózva nézegethettük a nyugat-német Otto- vagy Neckermann-katalógust és akkor dobbant nagyobbat a szívünk, amikor lapozás közben a HI-FI tornyokhoz és a videomagnókhoz értünk. Én legalábbis így voltam vele. Mert nadrágot, szoknyát, kabátot itthon is lehetett kapni, de azok a műszaki cikkek...
A filmeket természetesen nyugatról hozták illetve csempészték be az utazók és a kereskedők. Ezek jelentős része minden bizonnyal a "tiltott gyümölcs" kategóriába tartozott, tekintettel arra, hogy véres akciófilmeket, szex- és pornófilmet a magyar mozilátogató közönség nemigen láthatott a filmvásznon, köszönhetően az olykor túlzottan szigorú cenzúrának. Példaként ilyenkor többnyire Steven Spielberg "Cápa" című filmjét emlegetem: a rendezőzseni alkotását 1975-ben mutatták be az Egyesült Államokban, Magyarországon viszont csak tíz évvel később, 1985-ben. Nem volt pénz a jogokra? Így döntött a politika? Valószínűleg mindkettő igaz.

A MOKÉP Budapesten hozta létre az ország első kazettakölcsönzőjét, a Filmgyárban pedig eleinte főképpen magyar filmeket, mesefilmeket és videoforgalmazási joggal rendelkező külföldi produkciókat ültettek át VHS-szalagra. Nem sokkal később a MOKÉP bejelentette: a megyei moziüzemi vállalatok közreműködésével vidéken is megkezdik a műsoros videokazetták kölcsönöztetését. Így történt ez Baranyában is: a megyeszékhelyen, a történelmi belváros közepén megnyílt Pécs első videotékája, a Boltív köz 2. szám alatt.

Nem véletlenül éppen ott - mondta el kérdésemre a Baranya Megyei Moziüzemi Vállalat nyugalmazott igazgatója, a Pozsgai Miklós. A Boltív közben ugyanis - közel a Kossuth Mozihoz (lánykori és jelenlegi nevén az Apollóhoz), illetve a megyei igazgatóság Gábor utcai székhelyéhez - egy három helyiségből álló egységet működtetett a vállalat. Ez volt a szerelőműhely, ahol a 16mm-es és 35 mm-es vetítőgépeket javították és karbantartották a szakemberek. A vezetés döntése nyomán ez a csapat új helyre költözött, a Boltív közben pedig kikerült a cégtábla, az első ilyen a városban:

VIDEOTÉKA.

Pozsgai Miklós elmondta azt is, hogy a nyitás előtt nem volt anyagi lehetőségük új bútorokat és polcokat beszerezni, így az első időszakban a pécsi Ifjúsági Háztól kaptak kölcsön berendezési tárgyakat, az ottani igazgató, Nagy Sándor engedélyével. Történt mindez kereken harminc évvel ezelőtt, 1984-ben, amikor - mint fentebb említettem - a hazai műszaki boltokban még nem lehetett újonnan gyártott lejátszókat vásárolni. Így ők is a Bizományi Áruházban vették meg az első készülékeiket.

A pécsi Videotéka vezetője - a kezdeti időszakot követően - Mezei Emilné lett, aki 1986-tól irányította az üzlet működését. Korábban a Baranya Megyei Építőipari Vállalat (BÉV) munkatársaként dolgozott évtizedeken keresztül, majd nyugdíjba menetelét követően jelentkezett a megyei Moziüzemi Vállalatnál (személyesen Pozsgai Miklósnál) titkárnői állásra. Bő egy évvel később már a Boltív közben dolgozott: minden bizonnyal rátermettségének köszönhetően bízták rá a nem egyszerű feladatot, az új technika népszerűsítését, gondozását, a kínálat rendszeres bővítését, az egyre népszerűbb üzlet vezetését.
Ahogy szaporodtak a háztartásokban a videomagnók, úgy lett egyre több kuncsaft és egyre szélesebb a filmes kínálat - mesélte Mezei Emilné. Mikor ezeket a sorokat írom, Joli néni már 84 esztendős, a memóriája viszont kiváló, így aztán ma is vígan el tudja sorolni, milyen filmek sorakoztak azokban az években a Videotéka polcain. Népszerűek voltak a mesefilmek, az akkor még csak a mozikban vetített Bud Spencer - Terence Hill vígjátékok, a Bruce Lee nevével fémjelzett karatefilmek, az amerikai klasszikusok és kalandfilmek, háborús történetek. Nem hiányozhattak az orosz filmek sem, mint hogy a mozikban is szokás volt az amerikai rajzfilm előtt legalább egy szovjet rövidfilmet bemutatni. Továbbá akadt néhány olyan film is, amiben megengedett volt a leheletnyi erotika.
Amellett, hogy magánszemélyek vitték a kazettákat, egyre több szórakozóhely és vendéglátóipari egység is jelentkezett kölcsönzésre, miután rájöttek, hogy a közösségi filmnézés vonzza az embereket (fogyasztókat), főképpen azokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy lejátszót vegyenek. Ilyen volt például az uránvárosi Misi Presszó is, ahol a "fél Hubi" vagy a sör mellé járt a videofilm is, a vendégek legnagyobb örömére.

videoteka004.jpg

Mezei Emilné, a Videotéka vezetője 1988-ban


Az első pécsi Videotéka indulását követően néhány évvel a Baranya Megyei Moziüzemi Vállalat lehetőséget látott abban is, hogy a nagyobb közönségnek bemutasson olyan filmeket, melyek 35 mm-es kópiája nem rendelkezett magyar vetítési joggal, de a videováltozata igen. Így született meg a néhai Kossuth Klubmoziban (e hangulatos helyiségről tavasszal tervezek írni) a VIDEO MOZI. A kezdeményezés hamar népszerű lett, így a vállalat idővel kivetítő technikát vásárolt, melynek köszönhetően a Park Moziban már a rendes filmvásznon tudták bemutatni az alkotásokat, VHS-ről.

A Boltív közben mindeközben nagy érdeklődés mellett zajlott a kölcsönöztetés. A legnépszerűbb filmekhez csak előjegyzéssel lehetett hozzájutni, még akkor is, ha ezekből több példány is létezett. A hétfő és a péntek volt a legerősebb nap: hétfőnként akkor még adásszünet volt a tévében, pénteken pedig közeledett a hétvége. Utóbbi azért is volt népszerű a korabeli újságcikk szerint, mert ha valaki négy napra, péntektől hétfőig vitte el a filmet, csak két napot kellett fizetnie érte. Amint Mezei Emilné elmondta, ünnepnapok előtt is nagy volt a forgalom: karácsonykor, újévkor nagyon sok film volt "kint", a közönségnél. A vezetés hozzáállásának köszönhetően a tékában egyforma kedvességgel fogadták a vezérigazgatót és a bányászt, a középvezetőt, a maszekot és a kétkezi munkást is. Két fő szabály volt: időben visszahozni a filmet (mások is várnak rá) és a megtekintés után visszacsévélni a kazettát (a következő kuncsaft bizonyára nem tekeréssel szeretné kezdeni az otthoni mozizást). Rendszeresen ellenőrizték a VHS-szalagok állapotát: a minőségi készülékek nyomában ugyanis feltűntek az olcsóbb, de rosszabb minőségű videomagnók is, melyek olykor "megették", begyűrték a filmet. Sérült filmet pedig nem adott ki a pécsi téka.

A személyes emlékek kellemes éveket idéznek. Talán 1988-ben lehetett, hogy kölcsönkaptunk néhány napra egy videomagnót. Akkor már voltak többen is az általános iskolai osztályban, akiknél nézhettünk videofilmeket - nem egy kalózmásolat is volt ezek között, főképpen külföldről behozott filmek, fahangon felolvasott alámondással, szemcsés és elmosódott képpel. Így aztán egyrészt a tékából, másrészt a barátoktól szereztük be erre a néhány napra a kazettákat. Nem is igazán a történet minősége számított, hanem maga az élmény, ahogy finoman zümmög a magnó motorja, ahogy elkezdődik a film, te jó ég, mi magunk vetítünk! Erre a néhány napra oda is szokott néhány cimbora.
Bizony jelenség volt ez, olyasféle, mint amikor a hatvanas években még csak egy-két televízió volt az utcában és esténként a családok összejöttek, hogy együtt nézhessék azt az egy készüléket. (Ajánlott irodalom: Szakonyi Károly "Adáshiba" című színműve.) Így láthattam például - először odahaza - Arnold Schwarzeneggert, a "Kommandó" című akciófilmben. Persze legális filmeket is néztünk. A pécsi Videotékában, ahogy a fenti kép is tanúskodik, egyendobozban sorakoztak a filmek, főképpen narancssárga-sárga külsővel. Ezek közül láttuk otthon a Konvojt (amerikai film a kamionsofőrök és rendőrök kalandjairól), de ott volt az Élelem bére és az Életben maradni című film is, John Travoltával, Sylvester Stallone (!) rendezésében.

videoteka007.jpg

Hivatalos VHS kiadás, mi nem ilyet néztünk.


A kilencvenes évek kezdetén kettős konkurenciája támadt a Boltív köz tékájának: az egyre szaporodó "maszek" videokölcsönzők sora és a kalózmásolatok gyors terjedése. A Baranya Megyei Moziüzemi Vállalatot a vidéki mozihálózattal együtt 1993-94-ben felszámolták, a pécsi filmszínházakat - a Parkot, az Apollót és az Urániát - ettől kezdve az InterCom működtette, egészen 1999-ig. A pécsi Videotéka tíz évesen, 1994-ben zárt be, miután a filmállomány jelentős részét kedvezményes áron kiárusították illetve leselejtezték. Én is vásároltam ott: középiskolás koromban az amerikai író, Stephen King nagy rajongója voltam, így amikor megláttam, hogy eladósorba került a Tűzgyújtó című kazetta (valami oknál fogva a tékában "Gyújtogató" néven szerepelt), azonnal lecsaptam rá.

A Boltív köz 2. szám alatt a kilencvenes években ruházati üzlet (farmerbolt) működött, később átalakították és mexikói étterem lett belőle. Jelenleg is étteremként üzemel az üzlethelyiség, a Korhely nevű, népszerű vendéglátóhelynek ad otthont.
2011-ben zenés rádióműsort készítettem, bemutatva az első pécsi Videotéka történetét az üzletvezető visszaemlékezésével. A felvétel innen letölthető (jobb klikk), alább pedig meghallgatható. 

 

 

Eszükbe jutott Önöknek is? Mindez röpke harminc esztendő alatt történt, annak is leginkább az első harmadában. Az itthoni állványon még ott pihen a videomagnó, de már csak akkor kerül áram alá, ha archiválni szeretnék a számítógép segítségével egy-egy régi kazettát. Hasonló a helyzet a fent idézett Pozsgai Miklósnál is, aki kérdésemre elmondta: ma is rendszeresen jár moziba, filmeket néz otthon is, de már több éve csak DVD-n.
Az újabb és újabb formátumok négy-öt évente bekopogtatnak az ajtón, most a blu-ray technológia lesz hónapról-hónapra olcsóbb, de ki tudja, néhány esztendő múlva mi lesz a trend? S ahogy cseperedő gyermekeimnek már nemigen tudom elmagyarázni, mit jelentett úttörőnek lenni, hogy miért kellett évekig várni az otthoni telefonra vagy a Trabantra a Merkurnál, úgy azt sem tudom igazán szemléltetni, milyen is volt napokig várni egy filmre, mire én lettem az első az előjegyzésben s hogy milyen bizsergető érzés volt odahaza, amikor a kedvenc jelenetemet a kedvenc filmemből újra meg újra visszatekerhettem, hogy újra és újra átéljem a kalandot a magam választotta hőssel... otthon, a fotelban, a házi Cinema Paradiso-ban.



Kapcsolódó fényképek

(kattintásra megnőnek)

videoteka001.jpg
A Videotéka reklámja 1986-ból (köszönet Pozsgai Miklósnak)

videoteka002.jpg1988: működik a VIDEO MOZI

videoteka003.jpgVIDEO MOZI a Parkban: a Gyújtogató című film igazából a Tűzgyújtó, Stephen Kingtől


videoteka005.jpgÚjságcikk a nyolcvanas évek második feléből: már divat a videomagnózás

videoteka0088.jpgA Boltív köz 2014. februárjában

videoteka009.jpgBoltív köz 2. - az egykori téka helyén kellemes vendéglő

videoteka006.jpgMezei Emilné a dédunokák és a cikk szerzőjének társaságában

A bejegyzés trackback címe:

https://kovacsmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr855836160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása